Bireysel yetenekleri fark ettirme programı, BİLSEM'lerde üçüncü aşamada yer alan, genel zihinsel yetenek alanında tanılanan ve destek eğitim programını tamamlayan öğrencilerin bireysel yeteneklerini fark etmelerini sağlamak amacı ile yürütülen eğitim programıdır.
Destek eğitim programı süreci sonrasında elde edilen değerlendirme verileri doğrultusunda bireysel yetenekleri fark ettirme programının uygulanabilmesi için öğrenciler gruplara ayrılmaktadır. Danışman öğretmenlerden her biri, rehber öğretmenin de sorumluluk üstleneceği öğrenci grubunu bireysel yetenekleri fark ettirme programında tekrar belirler. Bu program süreci içinde uygulanmak üzere öğrencilere bireysel yeteneklerini fark ettirebilme amacıyla yaratıcılıklarını öne çıkaran disiplinlere yönelik programlar hazırlanıp uygulanmaktadır. Öğrencilerin ilgi ve merakları doğrultusunda, yetenekli olduğu ve gelecekte yaşam becerileri bağlamında derinlemesine çalışmalar yapabileceği alanları belirlemek için her alan ve disipline özgü tutum ve becerileri fark ettirici etkinlikler ilgili alan öğretmeni tarafından planlanıp öğrenci özelliklerine göre uygulanmaktadır.
Bireysel yetenekleri fark ettirme programı sürecinde disiplinler arası ilişkilerin de dikkate alınması, proje üretim çalışmalarının da bu yönde ilerletilmesi önem taşımaktadır. Projeler bu eğitim programında destek eğitim programına göre daha kapsamlı hazırlanmaktadır. Bireysel yetenekleri fark ettirme programı tamamlandıktan sonra öğrenciler, öğretmenler kurulu tarafından gerçekleştirilen çoklu değerlendirme yöntemiyle değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonucunda ise öğrenciler özel yetenekleri geliştirme programı alanlarına yönlendirilmektedir. Bireysel yetenekleri fark ettirme programı, öğrencinin tüm alan ve disiplinleri tanıyacağı şekilde planlanmaktadır.
Program, bireysel yetenekleri fark ettirme 1 (BYF 1) ve bireysel yetenekleri fark ettirme 2 (BYF 2) olmak üzere toplamda iki eğitim öğretim yılı olarak planlanmaktadır. Bireysel yetenekleri fark ettirme programı, 5. sınıf düzeyinden başlamak şartıyla öğrencinin bütün alanları tanıyacağı şekilde iki eğitim öğretim yılı süresince planlanıp uygulanmaktadır (MEB, 2020).