BİLSEM'lere yeni kayıt yaptırmış olan genel zihinsel yetenek alanı ile müzik ve görsel sanatlar yetenek alanı öğrencilerinin BİLSEM'lere uyum sürecini hızlandırmak amacıyla kurumu, öğretmenlerini, diğer öğrencileri ve programları tanımalarını sağlamak için gerçekleştirilen kısa süreli eğitim programıdır.
Uyum programı başladığında öğrencilere öncelikle BİLSEM'lerin misyon, vizyon ve temel değeri tanıtılmaktadır. Uyum programı doğrultusunda yapılacak etkinlikler, öğrencilerde BİLSEM kültürü oluşturacak şekilde hazırlanıp, planlanarak uygulanmaktadır. Program genel bağlamda öğrenciyi tanımayı amaçlamaktadır. Etkinlikler öğrencilerin kişisel, sosyal ve psikolojik gelişimlerine katkı sağlayan, bilimsel düşünceyi ve estetik duyguları geliştiren, her öğrenciye hitap edebilecek etkinliklerden oluşmaktadır. Uyum programını kapsayan etkinlikler sınıf öğretmenleri ile rehberlik öğretmenleri öncelikli olmak üzere tüm branş öğretmenleri tarafından bireysel ya da gruplar hâlinde uygulanabilmektedir. Uyum programları etkinliklerinde daha çok BİLSEM imkânları, laboratuvarları, yetenek geliştirme atölyeleri ve görev yapan tüm personelin tanıtılmasına yönelik uygulamalar yapılmaktadır.
Uyum programını tamamlamış olan ve genel zihinsel yetenek alanından tanılanan özel yetenekli öğrenciler, normalde bir üst eğitim programı olan destek eğitim programına devam ederlerken görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarından tanılanarak BİLSEM'lerde öğrenim hakkı kazanan öğrenciler, uyum programı sonunda tanılandıkları alanda son aşama olan proje üretimi ve yönetimi programından bir önceki eğitim programı olan özel yetenekleri geliştirici eğitim programına devam etmektedirler. Uyum programı süresi içinde öğrencilerle ilgili elde edilen veriler, etkinlik planları dâhilindeki değerlendirme formu ve öğretmen gözlemleri doğrultusunda kurul toplantıları yapılıp her öğrenci için özel olarak değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonuçları rehberlik birimine ulaştırılarak dosyalanmaktadır.
Uyum programı toplamda iki aylık süreyi geçmeyecek şekilde ve bu sürede ortalama 40 ders saati olacak şekilde planlanıp uygulanmaktadır. Bu süre sonucunda genel zihinsel yetenek alanı öğrencilerinin destek eğitim programına, görsel sanatlar ve müzik yetenek alanı öğrencilerinin özel yetenekleri geliştirici programa geçişleri gerçekleştirilmektedir (MEB, 2020).